Pages

BAFE POSTAJE SINONIM ZA SRPSKU MODU?

Nakon četvrte trodnevne manifestacije, od Inexa do Miksera, BAFE ulazi u beogradske anale što će i potvrditi činjenica da je ovo bio poslednji skup pod takvim nazivom jer kako navodi Luka Opačić od sledeće sezone vrata nam otvara Balkan Art Fashion Event.

Trideset mladih i neafirmisanih dizajnera iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske su zajedničkom snagom pokazali kako nastaje kreativnost u današnjem vremenu.

Veče je otvorio GEORGIONE ESSI sa kolekcijom ID koja priča tabu teme Srbije, a sav prihod od prodate nove kolekcije doniraće stanovništvu poplavljenih područja.



Sledeća revija koja je izazvala velike ovacije bila je The Post Apocalyptic-DIYA SHIKI koja je predstavila svoju viziju muškarca u postapokaliptičnom periodu, a snagu naglasila komadima krzna na ramenima i masivnom siluetom.



Ovo su ujedno bile dve revije koje su ostavile snažne utiske sa prve večeri, a u nastavku su se predstavili Katarina Božičković, REILA, Marko Sabo i Dejan Popović.
Zanimljivo je sto su sestre REILA okrenule svoj raniji mladalački stiil ka novom smeru, a Marko Sabo pokazao uticaj maski u društvu i još jedan primer slaganja Srbije i Hrvatske.





Sledeće veče je bilo ispunjeno raznim stilovima pa bih izdvojio nekolicinu dizajnera koji su predstavili nosive komade.
Najveći pomak ostvario je Stevan Božanović u odnosu na prethodnu kolekciju, a Stefan Ristić, inspirisan
MCQueenom, je napravio sjajan performans koji me je ostavio bez daha.
Takođe priliku da se pokažu u novom svetlu sa pojačanjem pod imenom Igor Jagić, imale su sestre Bojana i Vladana Veljković sa njihovim brendom Sisters and Brothers code. Moram naglasiti da je sav onaj džins šiven, pa različitim tehnikama i obrađen.




Angelina Stevanović

Stevan Božanović

Stefan Ristić

Sisters And Brothers Code

Uprkos skandalu koji je izbio na kraju, BAFE postaje svetla strana srpske modne scene čiji je jedini cilj promovisanje talentovane omladine.
Neko me je pitao da li bih radije otišao na Belgrade Fashion Week ili Belgrade Alternative Fashion Event. Moj odgovor na to jeste tamo gde se ljudi ne pljačkaju da bi izložili svoj rad.

Fotografija: Monika Pavlović i Miloš Banjalić

4 comments: